Blomkålsgratin
Opskrift
Ingredienser
-
2 spsk. smør
-
1 spsk. rapsolie
-
3 spsk. hvedemel (med top)
-
5 dl sødmælk
-
et nip salt
-
et nip peber
-
cirka 1 dl rasp
-
3 æg
-
200 g fine ærter (frost)
-
1 liter kogende vand
Sådan gør du
Gratin er en herlig spise og kan laves med mange forskellige grøntsager. Og så kan den langt hen ad vejen tilberedes på forhånd. Det kan lette arbejdet. Du kan tilberede saucen helt frem til, at æggene og alle grøntsagerne skal i. Husk at stille saucen på køl straks, den er dampet af, og indtil du fortsætter med tilberedningen.
Er der en rest gratin i overskud, kan den gemmes til næste dag og serveres kold på rugbrød.
Gratinen er egnet til frysning. Frossen kan den pakkes ind i bagepapir og varmes ved 200° i cirka 30 minutter. Bagt igen er den som frisklavet.
Smelt smør og olie i en gryde.
Kom melet i, og pisk, til det er helt opsuget. Kom mælken i lidt ad gangen, mens du pisker, så undgår du klumper.
Varm saucen op. Den skal lige boble et par minutter og blive godt tyk. Sluk, og fjern gryden fra blusset. Smag til med en lille smule salt og friskværnet peber.
Smør et ildfast fad med høj kant med smør (cirka 20 x 25 cm). Kom rasp i, og fordel det jævnt.
Skyl og del blomkålen i små buketter.
Skyl aspargesene, kassér den træede ende, og snit i mindre stykker.
Kom alle grøntsagerne – også ærterne – i fadet.
Del æggene. Kom æggeblommerne i den afkølede sauce, og rør rundt.
Kom hvider e i en stor skål, og pisk dem helt stive. Vend forsigtigt de stiftpiskede æggehvider i saucen med en dejskraber.
Hæld den tykke sauce hen over grønt sagerne. Fordel forsigtigt dejen mellem grøntsagerne med en gaffel. Drys toppen med lidt rasp.
Sæt blomkålsgratinen i en høj bradepande, og hæld cirka 1 liter kogende vand i bunden af bradepanden. Sæt gratinen i ovnen, og tænd på 200°. Bag i cirka 50 -60 minutter, til den er flot gylden på toppen og helt fast.
Server blomkålsgratinen sammen med et stykke brød smurt med olie og lidt søde tomater, som lige blendes let, så skrældelene bliver bittesmå. Du kan blende lidt af brødet (uden skorper) med, så bliver tomatsaucen tykkere.
TIP: For lidt mere smag kan gratinsaucen også tilsættes lidt revet ost, for eksempel parmesan, men ikke mere end et par spiseskefulde. Spar da på saltet.
Gratinen kan også tilsættes lidt friskhakket chili eller en bittesmule cayennepeber – men husk, det er stærkt!