Oca
- en syret rod
Det er de færreste, der ved, at roden på de fleste grøntsager kan spises, og det skal der laves om på! Nogle gange kan smagen være vidt forskellig fra top og bund – roden af en fennikel smager fx af pastinak. Sådan er det ikke med oca, hvis syrlige smag går igen fra plantens blade og helt til dens rødder. Oca’ens rødder er små og knoldede og har de flotteste farver, som spænder fra sart gullig til kraftig pink. Oca stammer fra Andesbjergene og har i flere århundreder været en del af hverdagskosten i Sydamerika. På de breddegrader er det den afgrøde, der bliver dyrket mest foruden kartoflen.
I køkkenet
Oca vil være et godt supplement i en salat – den giver en dejlig farve, men tilføjer også nærig til en ellers let salat. Den kan både bruges rå eller tilberedt. Snit rødderne i tynde skiver og vend dem med salt og citronsaft. Rå er de lækre og sprøde med en mild syrlig smag. Bladene kan også bruges som en topping på en salat, men pas på med at plukke for mange, da roden ikke kan vokse uden dem.
I marken
Oca er ret nem at passe. Dog skal den dækkes med fiberdug, når frosten kommer. Den har det bedst med meget sol, så plant den et sted, hvor den kan få så mange solskinstimer som muligt. Oca findes i mange forskellige sorter, og farverne kan variere fra rød, gul og prikket. Planten har tykke sprøde stænger og nogle fine, syrlige, dunede blade, som minder om skovsyren. Rødderne høstes sent på året, mens toppen kan høstes fra maj og indtil frosten kommer.
Vi dyrker oca i Smagsmarken, som er Aarstidernes gastronomiske og agronomiske legeplads. Her afprøver vi nye (og gamle) afgrøder til fremtidige smagsoplevelser og måltider. Vi eksperimenterer, afprøver, smager, dufter og sanser os frem i en magisk verden af planter.
Læs mere om Smagsmarken.
Opbevaring
Roden opbevares mørkt og køligt i grøntsagsskuffen i køleskabet.