Hvidkål
- noget at tygge på!
Kål er noget nær det sundeste, der findes. Og rå kål er det vildeste ”fiberhit”. Kålsalater smager godt, de er lette at gå til, billige i indkøb og enkle at tilberede – så hvad venter du på! De gamle ægyptere tilbad kålen på alteret, og romerne serverede kål som et festmåltid med eksotiske krydderier og urter.
I køkkenet
Hvidkål kan tilberedes på uendelig mange måder. Rå i salater, som råkost, coleslaw eller i selskab med syrlige æbler, appelsiner eller med søde tørrede frugter, ristede nødder og græskarkerner. Kålen skal snittes helt fint i lange tynde strimler, ikke rives - så smatter det.
I varme retter er hvidkål god i wokken, helt fint strimlet og lynstegt med asiatiske krydderier og saucer, f.eks. en spicy peanutbuttersauce. Stuvet hvidkål med frikadeller er et hit, som dolmer med krydret kødfars og hvad med forårsruller - der er faktisk hvidkål i.
I maven
Kål indeholder overvejende kulhydrater, masser af kostfibre, lidt protein og intet fedt. Indeholder A-, B- og C-vitaminer, mineralerne jern, kalium og calcium.
I marken
Hvidkål har været dyrket herhjemme siden Middelalderen og var før kartoflens indtog en daglig spise. Kål elsker en god fed jord, og vores danske hvidkål kommer fra Tinggård Økobrug ved Randers, hvor Kent og Annemette har en dejlig næringsrig jord. Først på sæsonen kommer de små sommerhvidkål, som er mere milde i smagen, end de kålhoveder, som vi høster af senere på sæsonen.
Opbevaring
Opbevar i plastpose i køleskabets grøntskuffe, så holder det i ugevis. Du kan genoplive et træt kålhoved ved at skære den yderste tørre skive af stokken og lægge hovedet i en dyb tallerken med koldt vand.