Coteaux Nantais er Aarstidernes franske frugtavler. Plantagen ligger ved Nantes, sydvest for Paris, og består af et samarbejde mellem flere gårde, et mosteri, en marmeladefabrik og en gårdbutik. I 1971 blev Coteaux Nantais Frankrigs første økologisk certificerede frugtplantage og i 1997 blev avlen biodynamisk.
I 2001 overtog Benoît van Ossel driften. Han var tidligere forretningsmand i Belgien, men bestemte sig i 90’erne for at lægge sit liv om. Et tilfælde førte ham til Coteaux Nantais, og snart blev han grebet af frugtavl og økologi.
Avlen på de i alt 94 hektarer omfatter bl.a. 33 forskellige æble- og pæresorter, blommer, abrikoser, ferskner og mirabeller, kiwi, jordbær, kvæde og rabarber.
Coteaux Nantais har i de senere år udviklet en stor produktion af økologiske kolonialvarer. Æbler og pærer presses til most og cider, æbler lagres til eddike, frugterne bliver til juice og nektar, og bærrene indgår i hjemmelavede marmelade, puré og kompot.
Sammen med Benoît har vi nu udvalgt en bred række af Coteaux Nantais bedste økologiske varer. Alt sammen lavet af rene ingredienser tilsat et minimum af sukker og skånsomt tilberedt af friske råvarer for at bevare mest mulig smag. Du finder de gode sager i kasserne med kolonialvarer og som ekstra varer.
Synet af tusindvis af frugttræer i blomst er overvældende. Benoît van Ossel bliver fjern i blikket, da han skal fortælle, om det aller bedste øjeblik på Coteaux Nantais.
Det er måske heller ikke et helt fair spørgsmål, da hans frugthave er på 94 ha (knap 200 fodboldbaner) omfatter flere gårde, et mosteri og en marmeladefabrik.
”Du skulle se træerne i april, når alting blomstrer, og sollyset får det til at flimre for dine øjne, og det summer fra tusindvis af bier i træerne. Så går jeg ud og sætter mig ned midt i det hele og nyder naturen,” siger Benoît van Ossel.
Plads til begejstring
Enhver anden forretningsmand ville måske fremhæve sin seneste investering eller nye maskine, men hos Coteaux Nantais handler det meget om at have følelsen, familien og forbrugeren med. Benoît forklarer følelsen sådan her: ”Vi skal fortsat udvikle virksomheden, men på et bæredygtigt plan. Vores passion for naturen skal bevares.”
Og glæden over naturen skal der deles ud af, mener Benoît. Coteaux Nantais har derfor et fast tilbud til skoleelever, der besøger landbruget og hjælper til med at høste og presse æbler til most. På den måde kommer børnene ud i naturen, bliver klogere på alt det grønne, og de tjener lidt håndøre ved at sælge den færdige æblemost.
Arbejde det meste af året
Børn og børnebørn af de to familier, som tilbage i 1943, anlagde den første frugthave, arbejder stadig i virksomheden. Arbejdet med frugt er traditionelt sæsonarbejde, men på Coteaux Nantais er der i dag arbejde året rundt. Det er af stor betydning for de mange familier i lokalområdet, som er afhængig af arbejdet på landbruget.
Da Benoît overtog driften i 2001, satte han sig tre mål: Der skulle dyrkes meget mere frugt og mange flere forskellige slags. Arbejdet på gårdene skulle strækkes ud til at give beskæftigelse hele året. Og så skulle overskudsfrugten udnyttes bedre. Løsningen lå lige for: produktion af most, juice, marmelade og en lang række andre kolonialvarer baseret på frugt.
Og så sender jeg altså ikke noget ud, som jeg ikke selv har smagt - og kunnet lide
Kunderne tages med på råd
Alle nye produkter afprøves først blandt gårdens medarbejdere. Så uddeles der smagsprøver i gårdens butik og på markedsdage i lokalområdet. Her kommer folk fra området og smager og giver deres besyv om en ny marmelade eller juice til kende.
”Og så sender jeg altså ikke noget ud, som jeg ikke selv har smagt – og kunnet lide,” siger Benoît, ”Men jeg lytter meget til Madame, som kommer i gårdbutikken, når hun deler ris og ros ud til vores produkter.”
Benoîts tanker vender tilbage til sin frugthave. ”Det er jo også fantastisk om efteråret, når vi høster. Hvert træ og frugt er unikt og har helt utrolige farver.”