Chili
– Some like it hot
Verden kan opdeles i to folkeslag: Med og uden chili. Men fortvivl ikke, du kan lære at elske det spicy liv. Der findes chilier så milde, at de kan serveres som snack for børn; og der findes chilier så stærke, at de kan slå en voksen mand ihjel.
I køkkenet
Der findes tusindvis af chilisorter i et utal af størrelser, farver og smagsstyrke, men man skal være vant til at spise chili for at kunne smage forskel. I begyndelsen vil al chili blot smage stærkt. Men får du smag for chili, er det sjovt at eksperimentere med de fine smagsnuancer. Chili smager også forskelligt i frisk eller tørret form. Prøv dig frem, men forsigtigt! Når du har snittet friske chilier, skal du huske at vaske dine fingre med det samme. Det gør rigtig nas at få chilisaft i øjet eller i mundvigen. Størstedelen af det stærke stof sidder i frøstolen, hvor frøene sidder. Kan du ikke få det hot nok, lader du derfor blot frøene sidde, når du snitter din chili.
I marken
Chili stammer fra Centralamerika og er i dag udbredt i køkkener over hele kloden. Du kan sagtens dyrke chilier i urtepotter i et lunt vindue eller i drivhus herhjemme. Det er sjovt at iagttage, hvordan de små frugter skifter farve fra grøn over gul, orange og rød til måske helt sorte.
Opbevaring
Friske chilier holder sig bedst i køleskab. Pak dem ind i køkkenrulle, og put dem i en lufttæt beholder – så kan de holde sig friske i 1-2 uger uden at blive bløde.