Rejuvelac - hvedebryg
Opskrift
Ingredienser
-
400 g hvedekerner
-
byg (Eller andre fuldkornskerner)
-
vand
Sådan gør du
Start med at finde et 2-liters patentglas frem til din fermentering.
HVEDEKERNER: Fyld patentglasset med vand, og hæld kernerne i. Dæk glasset til med et viskestykke, og lad det stå ved stuetemperatur i et døgn, så kernerne kan spire.
Hæld vandet fra, rens kernerne i et hold frisk vand, og hæld det fra igen. Kernerne skal blive i bunden af glasset.
Dæk så patentglasset med et stykke ostelærred og gør det fast med en elastik eller en snor. Du kan købe låg, som er særligt udviklet til spiring, men ostelærred eller et andet meget fint klæde virker ligeså fint.
Vend glasset på hovedet i en skål eller et stort målebæger. Formålet er, at kernerne har de rette let fugtige betingelser til at spire. Men det er vigtigt at tjekke, at de ikke ligger i overskydende vand, fordi det så vil nedbryde kornene.
Rens kernerne i et nyt hold vand 2 gange dagligt. Vi gør det om morgenen, når vi står op, og igen, når vi kommer hjem fra arbejde. Når du kan se, at kernerne er spiret, er du klar til at begynde at brygge.
HVEDEBRYG: Rens spirerne i et hold frisk vand, dræn vandet fra, og fyld dit patentglas med frisk vand.
Dæk glasset med et stykke ostelærred eller et kaffefilter, og fastgør det med en elastik eller en snor.
Stil det til at fermentere i 2 til 3 dage, ideelt set ved 18 til 20 grader på et skyggefuldt sted. Er temperaturen varmere end dette, kan det gå stærkere, er den koldere, kan det gå langsommere.
PÅ FLASKER: Hæld din rejuvelac fra glasset, kom den på patentflasker og stil dem på køl.
Du kan lave endnu en portion rejuvelac på de samme kerner, men lad den kun fermentere i en enkelt dag. Hæld på flasker, smid kernerne ud, og nyd drikken!
Note: Rejuvelac er en fermenteret bryg, som også kan bruges som starter til frugt- eller svære grøntsagsfermenteringer. Den er rig på mælkesyrebakterier og rigtig god, hvis du prøver at undgå salt og sukker, som ellers er en del af de fleste fermenteringer.