Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Stangbønne (Blauhilde)

- proteiner der når skyerne

Blauhilde-bønnen har lange og slanke, mørkeviolette bælge. Bælgene bliver desværre brungrønne ved kogning, men til gengæld smager de helt exceptionelt. Det er en produktiv variant, som er velegnet til drivhus såvel som udendørs kultivering.

De 2,5 meter høje bønnestager giver en fantastisk scenografi til et gartneri. Det er æstetik og sanselighed i din have. De friske bønner indeholder lektin, som man kan blive dårlig af, så bønnerne skal koges, før de spises.

Blauhilde-bønnen er ikke så kendt, som den fortjener at være – for den smager fuldstændig vidunderlig og bør spises hver dag, når den er i sæson. Bønner er en proteinrig afgrøde, der kan erstatte animalske produkter, hvis den spises sammen med en varieret kost.

Bønnens latinske navn er Phaseolus vulgaris L. var. Vulgaris.

I køkkenet

Stangbønnens smag er mere delikat end almindelige grønne bønner. 

Sørens tilberedningsforslag lyder på en blanchering mens gæsterne sidder ved bordet. Server bønnerne straks med din bedste olivenolie, et skævt citron- eller limesaft, skalotteløg og frisk oregano. Man kan også smide dem direkte fra blancheringsvandet over på en pande i en lille klat smør med skalotteløg, oregano, salt og peber og så direkte på bordet.

Der er nærmest ikke noget værre end bønner, der har kogt for meget. De skal have bid og være friskkogte – eller også skal de afkøles i isvand straks efter blancheringen. Herefter kan bønnerne vendes i alle slags grønne salater, eller serveres for sig selv, evt. marineret i dine yndlingsdressinger. De kan også snittes i mindre bidder og serveres i beurre blanc, i frikassé eller syltet som pickles. Eller prøv at dyppe dem i tempuradej og fritér dem til en sprød snack. 

I marken

Det er vigtigt, at bønnen får en god start på livet i marken. Den må hverken såes for tidligt eller for sent. Når den lille bønneplante har fået 4-5 blade og begynder at kravle selv, kan den klare sig, bare den har et stativ at kravle op ad. En god ting ved bønner er at de ikke er særlig udsatte for angreb af skadedyr eller sygdomme.

Opbevaring

Opbevar de friske bønner i en lufttæt beholder i køleskabet, men spis dem allerhelst, når de er helt nyhøstede!

Stangbønne (Blauhilde)
-