Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Rosenkål

– Giv den en chance

En hadegrøntsag i mange danske hjem – de både lugter og smager af prut, klager ungerne. Men rosenkål smager formidabelt, når blot de tilberedes nænsomt. Ikke noget med at koge dem helt smattede og lade dem ligge og soppe i kogevandet. Rosenkål skal have bid.

I køkkenet

Rosenkål kan spises rå, fint skivet og vendt med f.eks. appelsinstykker, ristede rødder og skalotteløg. Husk en god kraftfuld dressing. Koger du dine rosenkål, skal de blot have 3 minutter, svinges i lidt olivenolie, krydres med salt og peber og dryppes med frisk citronsaft. Og så klæder det rosenkålens let bitre smag at få følgeskab af noget sødme, f.eks. honning eller frugtsaft. Når du skal gøre rosenkål klar, giver du dem et rent snit i enden og piller de yderste grove blade af.

I maven

Rosenkål har et stort indhold af antioxidanter og vitaminerne B, C og E. Indeholder også gode mineraler som kalium og folat. Og så er de proppet med kostfibre og stoffet glucosinolat, som begge er med til at holde fordøjelsen i orden.

I marken

Rosenkål er en nem grøntsag. Den sås om foråret, og så passer den ellers stort set sig selv indtil vinteren sætter ind, og vi begynder at høste. De stive stokke med de små rosenlignende kålhoveder – heraf navnet – tåler fint frost. Faktisk udvikler smagen sig først fuldt ud, når rosenkålen har smagt årets første frost. På engelsk hedder den Brussels sprout, da den kommer fra området omkring Bruxelles i Belgien, hvor man allerede i 1200-tallet dyrkede og spiste rosenkål. 

Opbevaring

Opbevar rosenkål i en lufttæt beholder, så kan de holde sig i flere uger i køleskab

I sæson

janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Rosenkål

Inspiration til aftensmaden

  1. Rosenkål, hørfrø og citron
    Rosenkål, hørfrø og citron
  2. Rosenkål og ruccola
    Rosenkål og ruccola
  3. Rosenkål og selleri
    Rosenkål og selleri
-