Bedre frem for mere eller større
For os handler det hele tiden om at tænke i bedre og ikke nødvendigvis i mere eller større. Vi synes, det er langt vigtigere at træffe valg, der er bedre for dyrene, bedre for jorden, bedre for grundvandet og ikke mindst bedre for de kommende generationer, der skal passe kloden efter os.
Økologien giver os fødevarer med mere smag og uden rester af sprøjtegifte, den skåner vores grundvand, bevarer natur og biodiversitet og vægter dyrevelfærd højt. Derfor har vi valgt økologien til. Men den rummer naturligvis også udfordringer. I et debatindlæg om økologi og klima forklarer formand for Økologisk Landsforening, Per Kølster: ”Økologisk landbrug er mindre energikrævende og udleder mindre CO2 pr. hektar landbrugsjord end konventionelt landbrug. Det skyldes blandt andet, at økologer ikke anvender pesticider og kunstgødning, som kræver meget energi at producere. Til gengæld producerer økologien i vores del af verden typisk mindre mad pr. hektar for en række afgrøder, og derfor tipper klimaregnskabet ofte til det konventionelles fordel, når man opgør klimabelastningen pr. kg færdig fødevare.” En økologisk mark er altså mindre energikrævende end en konventionelt dyrket mark, men til gengæld kommer der også ofte lidt mindre udbytte ud af den.
Klima højt på agendaen
Per Kølster pointerer: ”Vi har først og fremmest skullet lære at dyrke jorden uden pesticider og kunstgødning, passe dyr under så naturlige forhold som muligt og derved undgå unødig brug af antibiotika og meget andet. Men i dag er klimaet og CO2-udledningen et centralt fokusområde i den økologiske branche. Klimaet og vores CO2-udledning er vor tids største fælles udfordring.”
Økologien udvikler sig hele tiden, og økologiske landmænd sætter barren højt. Vi står alle sammen over for en række udfordringer, der handler om at beskytte vores planet. Det drejer sig både om klima, kemi, dyrevelfærd og naturbevarelse. De fire parametre hænger sammen og vi kan ikke nøjes med at fokusere på et område ad gangen.
Noget af det bedste du og jeg kan gøre for at passe på vores jord, er at spise mindre kød og langt flere plantebaserede fødevarer. Her kan vi alle gøre en forskel. Hvorvidt de fødevarer vi så vælger at indtage skal være økologiske eller ej, er selvfølgelig helt op til den enkelte. Men hos Aarstiderne har vi valgt økologien. Her ser vi en høj grad af omtanke, og de største potentialer for udvikling af et landbrug med mindst muligt kemisk aftryk på alle jordens organismer.