Søg
Menu
Fav.
Favoritter
× OBS: Grundet vejrforholdene, kan der opleves forsinkelser på dagens leveringer.

Egenkontrol

Hvordan vi fører kontrol med varerne i kasserne.

Den danske økologikontrol

Økologiske fødevarer kommer fra landbrug, der er certificeret økologiske og er produceret efter økologireglerne. Der er fx regler for, at der ikke må anvendes pesticider til forebyggelse af angreb fra skadedyr, sygdomme eller ukrudt, og for at dyrene skal have frisk luft og daglig motion. Når det gælder forarbejdede fødevarer må de ikke indeholde kunstige sødestoffer eller kunstige aromaer. Desuden er listen over tilladte tilsætningsstoffer væsentlig kortere. Hvor der ved konventionelle fødevarer må anvendes omkring 350 tilsætningsstoffer, er kun omkring 40 tilsætningsstoffer tilladt i økologiske fødevarer, såsom mælkesyre, kuldioxid og citronsyre.

Det er Fødevarestyrelsen, der administrerer og kontrollerer overholdelsen af reglerne om økologiske fødevarer, mens Landbrugs- og Fiskeristyrelsen står for administrationen og for at udføre kontroller hos de økologiske producenter. Hvor ofte den enkelte producent får kontrolbesøg afhænger bl.a. af virksomhedens risikoprofil, størrelse, kompleksitet og tidligere kontrolresultater, men alle landbrug og virksomheder, der enten producerer, forarbejder eller sælger økologiske produkter får besøg mindst én gang om året.

Økologikontrollen i øvrige EU-lande

Hos Aarstiderne køber vi også økologiske varer fra andre lande - herunder især fra Spanien og Italien, hvor vi har et tæt samarbejde med nogle nøje udvalgte økologiske producenter. 

Reglerne for det danske Ø-mærke og EU’s økologimærke med det grønne blad er stort set de samme. Det skyldes, at de danske økologiregler er en oversættelse og fortolkning af de fælles EU-regler på området. På enkelte områder er de danske regler en anelse skrappere end EU’s regler. Det gælder fx brugen af kobber i den økologiske æbleproduktion, som er tilladt i EU, men ikke i Danmark.

Hvor det i Danmark er en statslig myndighed, der varetager kontrollen, er det lidt anderledes i Spanien. Her er der flere forskellige certificeringsorganer, hvoraf nogle er private og andre er offentlige. Det varierer fra provins til provins. Alle kontrolorganer skal dog være godkendt og under jævnligt tilsyn af en statslig økologi-myndighed. Staten skal altså kontrollere, de forskellige certificeringsorganer og derudover er den statslige kontrol igen underlagt EU’s overordnede tilsyn.

Ligesom i Danmark foregår kontrollen af de økologiske producenter mindst én gang om året. Da forskellen mellem økologireglerne i Danmark og øvrige EU-lande er forholdsvis lille, kan man godt gå ud fra, at varer med det grønne EU-logo er ligeså økologiske som de danske.

Aarstidernes egenkontrol

Hos Aarstiderne har vi vores egen prøveudtagningsplan over, hvad vi skal kontrollere og hvor ofte vi skal gøre det. Vi laver stikprøvekontrol, når vi får varer ind fra en ny avler. Vi tester primært for pesticidrester, og vi sørger altid for at kontrollere et bredt udsnit af forskellige typer frugt og grøntsager. Hvis vores indkøbere hører om udfordringer med en bestemt type vare, sørger vi for at have ekstra fokus på disse.

Udover frugt og grønt, laver vi også en hel del tests på de kød- og mejeriprodukter, der kommer ind til vores pakkeri. Her tester vi for salmonella, campylobacter og for forhøjede kimtal. Vi laver også holdbarhedstest for at sikre, at de datoer der er sat på fra vores leverandører også holder i virkeligheden.

-